Plantrin 1 (2022-2024) - Høring

Plantrin 1 omfatter en national screening og udpegning af områder, hvor der er en potentiel væsentlig risiko for oversvømmelse eller, hvor en sådan må anses for sandsynlig.

Danmarkskort over nye og genudpegede risikoområder. De røde markeringer er genudpegede risikoområder og de orange markeringer er nye udpegede risikoområder.

Høring – Udpegning af risikoområder i Danmark

Kortlægningen af den nationale oversvømmelsesrisiko og den efterfølgende proces med ajourføring af eksisterende risikoområder og udpegning af nye risikoområder er nu gennemført.

Kystdirektoratet sender derfor ”Udpegningsforslag 2024 til revurdering og ajourføring af risikoområder for oversvømmelse fra søer, vandløb og hav” i offentlig høring. Høringsperioden er fra d. 9. september 2024 og otte uger frem, til og med mandag d. 4. november 2024.

Offentlig høring af revurderingen er et nationalt initiativ i oversvømmelsesloven, og ikke et krav i oversvømmelsesdirektivet. Formålet med høringen er at indhente oplysninger og eventuelle bemærkninger forud for den endelige risikovurdering og ajourføring af risikoområder.

På baggrund af revurderingen af den nationale risiko, foreslås følgende ajourføring af antal og omfang af risikoområder, så der nu er 25 risikoområder:

Nye udpegninger:
Arresø, Grenaa, Gråsten, Himmelbjergsøerne, Horsens, Mariager Fjord, Roskilde Fjord, Rømø, Vestlige Limfjord, Østlige Limfjord og Aarhus er identificeret som nye risikoområder.

Udvidelse af udpegninger:
Områderne Esbjerg/Fanø og Køge Bugt - København udvides. I Esbjerg/Fanø inkluderes et oversvømmelsestruet område i Hjerting. Køge Bugt - København udvides mod syd til nu at inkludere Strøby Egede.

Fastholdelse af udpegninger risikoområderne Holstebro, Randers Fjord, Juelsminde, Vejle, Fredericia, Aabenraa, Odense Fjord, Korsør, Kolding, Vordingborg, Nyborg og Sydlolland.

Høringsmaterialet er offentliggjort på oversvømmelsesdirektivets hjemmeside herunder, og kortmaterialet findes også på WebGIS.

Data fra planperiode 2022-2027

Se data i WebGIS

National risikovurdering og udpegning af risikoområder:
Gå til WebGIS her

Download data

Data som vises i WebGIS, kan hentes til brug i egne GIS systemer:
Hent ZIP-filer her

Download data som WMS

Risikoområder
Hent WMS data her

Social risiko konsekvenskortlægning og Social Sårbarheds Index
Hent WMS data her

Økonomisk risiko
Hent WMS data her

Fare kortlægning
Hent WMS data her

Social risiko årsagskortlægning
Hent WMS data her

Nye data og modeller danner grundlaget for udpegningen

Foruden høringsdokumenterne kan man med fordel orientere sig i dokumentet ”Guide til oversvømmelsesdirektivet”, som giver en kort introduktion til direktivet i dansk kontekst.

Det er også muligt at få mere detaljeret viden ved at læse rapporten ”Metode til national risikovurdering af oversvømmelse fra søer, vandløb og hav - Oversvømmelsesdirektivet tredje planperiode" som redegør for den metode, der er anvendt til screeningen af oversvømmelsesrisikoen. Herunder præsenteres og forklares de nye elementer, der er introduceret i metoden til udpegning. Metoderapporten indeholder den tekniske gennemgang af de udførte analyser, samt de stormflodsstatistikker, dataindsamlinger, opinionsundersøgelser med videre, der ligger til grund for disse.

Blandt de væsentlige metodeændringer er en mere robust vurdering af risikoen for oversvømmelse fra hav og vandløb. Den nye metode indebærer tre væsentlige forbedringer:

  • Oversvømmelsesfaren findes gennem en dynamisk vurdering af stormflodens udbredelse og dybde. Dette opnås gennem modellering med værktøjet SFINCS, der leverer et langt mere pålideligt datagrundlag, end det tidligere har været muligt med Havvand på Land.
  • Kortlægning af bidrag fra vandløbsoversvømmelser under stormflod. Det højtstående havvand bremser eller blokerer vandløbsvandets udløb i havet. Det skaber opstuvning i vandløbet, som kan give oversvømmelser. Disse vises på oversvømmelseskortene.
  • Gennem optimering af modellerne og styrket regnekraft kan den potentielle økonomiske skade udregnes i langt større detaljeringsgrad i den nationale risikokortlægning.
  • For første gang inkluderes sociale sårbarhed, ved anvendelse af en supplerende model, som måler på ekstremhændelsers effekt ud fra et socialt sårbarhedsindeks. Desuden kortlægges oversvømmelsens effekt på mennesker i områder, som indirekte er berørt af oversvømmelsen, fordi de er ramt af nedbrud i samfundskritiske tjeneste og ydelser.

Metoderapporten indeholder desuden grundlaget for de udpegningskriterier, som danner grundlaget for udpegningsforslaget.